»Det gavmilde liv og den gavmilde Gud«

Hør artiklen her

Kristoffer Roager er teologistuderende og arbejder som rejsesekretær for Dansk Bibel-Institut (DBI). Han er 23 år gammel, bor i Valby og det tætteste han kommer på en hobby er nok at skralde.

Gud viste os et eksempel på enorm gavmildhed, da han sendte Jesus her til jorden. Det kan vi lære meget af, for gavmildhed handler nemlig ikke kun om penge – det handler om hele dit liv.

Det vildeste forbillede på gavmildhed er … Gud! Du tænker måske: ”Hvor i Bibelen står der noget om, at han gav tiende?” Tanken forstår jeg godt, men gavmildhed er meget mere end bare penge. Det er Gud faktisk et godt eksempel på.

Gud, det gavmilde forbillede

I Fil 2,6-8 får vi en beskrivelse af, hvad Jesus var villig til at gøre for mennesker. Han var i den rigeste, mægtigste, mest prestigefyldte og behagelige situation. Han havde ”Guds skikkelse”. Men hvad så? Jo, han valgte frivilligt at blive menneske. Og han blev ikke født ind i sådan en gennemsnits-god, leverpostejs-spisende, sommerferie-i-Italien, dansk familie. Nej, han blev født i en fattig, lavtstående familie i et land, som var under besættelse. Det svarer lidt til at drømme, at man er på ferie, hvor solen skinner, og så vågne op en mandag morgen, hvor man skal i skole. Plus at det regner. Meget. Og så bare 1000 gange mere nederen.

Vi er gavmilde, ikke fordi vi skal, men fordi han var gavmild mod os først.

Men det vilde er, at han gjorde det frivilligt for os, for hvis der ikke havde været noget formål med det, ville det bare have været en dårlig dag for Jesus.

Han gjorde faktisk langt mere end ”bare” at blive menneske – han var ikke deltids-frelser. Nej, Jesus gav alt! Tid, sikkerhed, muligheden for at få en familie, muligheden for at købe et hus og slå sig ned. Han gav ud af sin kærlighed, sin ære og anseelse. You get the point? Han gav alt, ikke for sin egen, men for vores skyld.

Hvad betyder det i mit liv?

Det betyder, at gavmildhed ikke handler om dig. Hvis du bare er gavmild, fordi ”det skal man jo være”, fordi det ser godt ud på ”det kristne CV”, eller fordi det giver en god følelse i maven, så lad være! Hvis du har svært ved at være gavmild, så start med at undersøge lidt mere om, hvad Jesus egentligt gjorde for dig. Det er her, det hele starter.

Hvad er mest gavmildt? At få sænket sin BMI eller hjælpe en ven med at bestå eksamenen?

Vi er gavmilde, ikke fordi vi skal, men fordi han var gavmild mod os først. Det er ligesom de der små (halvgrimme) solcellelamper i haven. De lyser ikke af sig selv, men de lyser, fordi solen har ladet dem op.

Hva’ så nu?

Lad os lige blive lidt mere konkrete:

  • Hvem sætter du dig med i klassen, kantinen eller på lejren? Hos dine venner, hvor du ved, det er sjovt, behageligt og hyggeligt? Dér, hvor du bliver bekræftet i, at du er god nok? Der, hvor din selvtillid får et boost, fordi dine venner er nogle ret populære typer? Eller sætter du dig hos den person, som du ved, du får en uinteressant, lang og akavet samtale med? Dér, hvor du egentlig keder dig og ikke laver andet end at give? Hvad er mest gavmildt?
  • Tænk på de sidste to uger. Regn sammen, hvor meget tid du har brugt på venner, familie, skole, fitness, arbejde og ting du i bund og grund gør for din egen skyld. Regn så sammen, hvor meget tid du har brugt på at hjælpe andre med lektier, indkøb, rengøring, kristent arbejde osv. Hvad er mest gavmildt? At få sænket sin BMI eller hjælpe en ven med at bestå eksamenen – også selv om det virker som et umuligt projekt? At tjene nok til at kunne komme på sommerferie eller være med til at drive kristent børnearbejde i din by?

Lad Jesus blive stor

Jeg vil gerne slutte denne artikel med at pege på Jesus igen! For det er ham, der giver os alt, og dermed sætter os fri til at give alt igen. Det centrale er ikke at finde kraften i sig selv, men derimod at lade Jesus blive større i alle aspekter af dit liv!

Forslag til videre læsning:

Filipperbrevet 2,1-11

2 Korintherbrev 8-9

Hør sangen ”Instruments of Mercy” af bandet Beautiful Eulogy og overvej, hvordan du kan være Guds instrument i din hverdag. Klik her for at læse teksten.

Fil 2,6-8: Han, som havde Guds skikkelse, regnede det ikke for et rov at være lige med Gud, men gav afkald på det, tog en tjeners skikkelse på og blev mennesker lig; og da han var trådt frem som et menneske, ydmygede han sig og blev lydig indtil døden, ja, døden på et kors.

 

Kunne du lide denne artikel?