»Hvorfor missionere blandt jøder?«

Af Johan List, 26 år, bor i København, hvor han studerer historie.

Besøgte første gang Israel i 2012, og har vendt tilbage mange gange siden.

Fordi også jøder har brug for Jesus. Det er det korte svar, på overskriftens spørgsmål. Selvom det jødiske folk er blevet brugt som Guds redskab på en helt særlig måde igennem historien, har jøderne – ligesom alle andre – brug for Jesus, som deres frelser.

For mig, som samlet set har brugt et års tid i Israel, er der dog også andre ting, som har motiveret mig til at fortælle det jødiske folk om Jesus. 

Taknemmelighed

Vi har som kristne stor grund til at være taknemmelige for det jødiske folk og deres rolle i Guds frelsesplan. Jesus blev født som jøde, så det var igennem det jødiske folk, Gud bragte frelse til verden. Det faktum kan give motivation til at arbejde for, at også jøderne må få del i Guds frelse – folket som var Guds vigtige redskab. 

Kristnes image

Der er dog god grund til at udvise stor følsomhed, hvis man ønsker at fortælle jøder om Jesus. Når man fortæller om den kristne tro, kan man risikere, at få reaktioner som denne: ”Kristne? Det er jo dem, der forfølger jøder”. Op igennem historien har den kristne kirke desværre spillet en aktiv rolle i forfølgelsen af det jødiske folk. Derfor forbinder mange jøder de kristne med forfølgelse og tvangsomvendelse. Desværre med god grund. I stedet for at drive gademission, kan det altså give rigtig god mening, først og fremmest at vise det jødiske folk kærlighed; vise dem, at kristne også elsker jøder.

Vi spredte glæde

Jeg har selv været en del af et kristent hjælpearbejde blandt udsatte jøder, og her har jeg oplevet, hvordan mange jøder er blevet enormt rørt af at blive hjulpet af netop kristne europæere. F.eks. da jeg skulle male ganske almindelige lejlighedsopgange. Et arbejde, der kunne virke kedeligt og meningsløst, fordi det sikkert ikke ville blive bemærket af nogen. Det var et arbejde kommunen eller nogen andre burde tage sig, tænkte jeg. Det viste sig dog, at folk i opgangen var vildt taknemmelige over vores arbejde, og vi blev inviteret på kaffe flere steder. Det var fedt at mærke, at vi kunne bidrage til at ændre nogle menneskers forestilling om kristne.

Kærlig mission blandt jøder tjener altså flere gode formål. Det bidrager til at ændre mange jøders negative forestilling om kristne, og det en konkret måde at udvise taknemmelighed på. Ikke mindst handler det om, at jøder må se, at Jesus er den Messias, som Gud har lovet dem. Også for Guds udvalgte folk – jøderne – er han den eneste, der kan frelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også:

Rom 9-11
Rom 15,27

"Forrådt" - af Stan Telchin (1981).
Giver et indblik i en jødes oplevelse af mødet med den kristne tro. Han beskriver følelsen af at blive forrådt, da hans datter konverterer til kristendommen.

Kunne du lide denne artikel?