Foto af Wiktor Karkocha på Unsplash

»Kristen på dating-apps«

Af Ester Frich Dam-Larsen

Læser dramaturgi på Aarhus Universitet og bor i Aarhus med sin mand, Anders.

Eget trick til at undersøge en fyrs kærestepotentiale: Satte West Side Story fra 1961 på. Holdt fyren ud i samtlige 146 minutter, var der noget at arbejde videre med :)

Datingsider- og apps fylder mere og mere i datinglandskabet, også blandt kristne. Hvordan forener man dating og kristenliv? Skal din kristne identitet gøre en forskel i det spil?

Næsten hver fjerde dansker mellem 16 og 24 år har brugt online dating*. Da Biblen er tavs om Tinder og single.dk, vil jeg ikke gå ind i en diskussion om, hvorvidt brugen af platforme som disse er rigtig eller forkert. I stedet vil jeg gerne stille dig nogle spørgsmål. Du kan bruge dem til personlig refleksion eller som afsæt til at snakke med venner om, hvordan I forholder jer til emnet. 

Seriøs søgen, selvtillidsboost eller tidsfordriv?

Først og fremmest er det værd at overveje, hvorfor du ønsker at bruge denne form for dating. Er det for at finde én, du kan indlede et tæt og fortroligt forhold med? Er det fordi, du nyder den uforpligtende facon -eller måske opmærksomheden? Er det tidsfordriv på toilettet? Eller…? I et bibelsk perspektiv lægges der ikke op til, at vi skal bruge tid på tilfældige eller useriøse kæresterier. Selvfølgelig må der være en datingperiode, hvor man lærer hinanden at kende. Der må være plads til at tage fejl og til at beslutte, at man må gå hver til sit, hvis det ikke fungerer. Dette er ikke det samme som at forholde sig useriøst til at date. Men hvis du kun er på datingmarkedet for at få bekræftelse og spænding, må du overveje, om det er en okay måde at behandle andre på, og om det er det rigtige sted at søge bekræftelse? Det ville være skørt, hvis første kop kaffe overbevidste jer om, at I en dag skal giftes. Men det må være det, du i sidste ende er i gang med at undersøge – og ikke bare, om du kan score vedkommende.

Hvad signalerer du?

”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.” Sådan skriver K. E. Løgstrup i Den etiske fordring, og selvom det måske lyder lidt nørdet, er budskabet egentlig ret simpelt. Hvis du ønsker at navigere i datinglivet ud fra en bibelsk etik, må du være opmærksom på, at der også er andre personer end dig, der bliver berørt af dine handlinger. Du kan komme til at give falske forhåbninger, hvis du har besluttet dig for at have en profil for sjov og for at høste komplimenter. Det kan jo være, vedkommende i den anden ende er mere seriøs i sin søgen. Omvendt kan hun/han bare være ude efter et one-night-stand, mens du leder efter en at dele resten af livet med. Når kommunikationen på datingplatforme oftest foregår på skrift, kan det være svært at aflæse hinandens forventninger, og der kan let forekomme misforståelser. Tænk over, om du på en respektfuld måde kan give udtryk for dine forventninger, når du skriver med interesserede eller måske tager på dates. 

Vil du være åben om din tro?

Skal det stå på din profil, at du er kristen? Vil du nævne det, hvis I mødes? Lader du det være relevant i den måde, du præsenterer dig selv på? Det er min erfaring, at i mødet med mennesker, jeg ikke har mødt før, bliver det kun sværere og sværere at få frem jo længere tid, der går. Derfor vil jeg gerne opfordre dig til at være åben, hvis du tør. Hvis din tro er en del af dig og din identitet, tror du så ikke, vedkommende gerne vil vide det for at lære dig bedre at kende? I denne forbindelse kan du også overveje, hvilke konsekvenser det kan have for din tro, hvis du bliver forelsket i/bliver kærester med én, der ikke er kristen. Læs mere om det her.

 

 

* Ifølge Danmarks Statistik.

Er der alternativer?

Måske er datingapps allerede dit alternativ. Måske bor du et sted, hvor udvalget af kristne singler er meget begrænset, og du mærker presset fra familie og gifte venner. Måske ved du godt, at målet med livet ikke er at finde en kæreste og blive gift, men du har alligevel længslen i dig. Indtil videre har jeg skrevet med verdslige platforme som udgangspunkt, men der er også kristne platforme såsom grupper på Facebook (f.eks. Kaffeaftaler) og datingsider (f.eks. christoffersvenner.dk), hvor singler kan mødes og kontakte hinanden. Selvom antallet af brugere er lavere, og mange forskellige kirkeretninger er repræsenteret, er der nok større chance for at matche med én, der har værdier, som passer nogenlunde på dine. Dog kan det være en god idé at reflektere over dine forventninger, også selvom der er tale om en kristen side.

Er du én af dem, der kritiserer dating-apps, så overvej, hvilke alternativer du kan foreslå. Jeg tror, vi kommer til at se mere til datingsider, der er målrettet kristne, og jeg håber, det bliver nemmere for kristne singler at møde hinanden i afslappede rammer uden en forventning om, at en date eller kaffeaftale nødvendigvis skal føre til bryllup 1½ år efter.

Læs andre artikler om:

Single Dating Ærlighed

Kunne du lide denne artikel?