Hold en andagt

Hvad er en andagt?

Ja, vi har faktisk tyvstjålet ordet andagt fra tyskerne. De siger bare andacht. Det betyder egentlig eftertanke, og der er noget om snakken, fordi andagtsholderen gør sig nogle tanker, som vedkommende så efterfølgende deler med en forsamling. Det kan være en forsamling på tre eller hundrede personer - det er underordnet, en andagt er en andagt.

En andagt bruges typisk i et lidt roligt omfang, fx om aftenen. I LMU-regi er der typisk én person, der holder en andagt i begyndelsen af samværet. Mens andagtsholderen taler, lytter alle andre. En andagt er faktisk ret unik, fordi alle andre får lov til at høre nogle personlige tanker, som andagtsholderen har gjort sig. Det kan godt virke lidt grænseoverskridende for andagtsholderen, men det er til stor glæde, gavn og velsignelse for dem, der får lov at lytte.

En andagt kan vare to minutter, fem minutter, ti minutter eller måske endda lidt mere. Det er ikke tiden, der gør andagten god.  

Forberedelse og bøn

Det er en god idé at begynde at tænke tanker om sin andagt nogle uger før, at andagten skal holdes. Det er nemlig ikke altid, at idéen til, hvad andagten skal indeholde, lige kommer med det samme. Derfor kan det godt være lidt farligt at blive ved med at udskyde sin forberedelse. Forberedelse kan også være med til at gøre dig mere sikker på, hvad du gerne vil sige, og hvilket budskab du gerne vil bringe de andre. Jo før du har "færdiggjort" din forberedelse, desto længere tid har du til at øve dig på at sige det højt.

Ét vigtigt råd ind i din forberedelse af din andagt er at bede til Gud. Hav Gud med i dine overvejelser og tanker. Bed ham om, at han må give dig det, som du har brug for til at holde andagten. Du kan også bede ham om, at han må hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal sige i din andagt. Hvis du er nervøs op til, at du skal holde andagten, kan du også bede ham om at hjælpe ham med din nervøsitet. Gud har lovet dig, at han aldrig vil lade dig i stikken.

Måske erfarer du, hvor stor en rigdom det har været for dig at forberede en andagt. Nogle gange går det først op for en selv, når man har holdt andagten og ikke inden.

Vi håber, at din forberedelsestid må være til velsignelse for dig.

Bibelvers, oplevelse, sang...

Du bestemmer! Ja, du læste rigtigt. Det er dig, der får lov til at bestemme, hvad andagten skal indeholde. Det kan være, at du har haft en oplevelse med Gud, som du gerne vil dele med de andre. Det kan også være et yndlingsbibelvers, både fordi du godt kan lide selve verset, men også fordi den giver noget tryghed idét du allerede har levet med verset forinden din forberedelse. Måske har du oplevet et konkret bønnesvar - at din farmor er blevet rask - det skal de andre da høre noget om. Du kan også afspille en sang, hvor I sammen lytter til teksten, og du måske fortæller, hvad du synes er særligt godt i sangen. På denne måde kan andre gå hen at blive lige så glade for sangen, som dig selv, fordi du valgte at dele den med dem. Du kan dele en pointe fra én prædiken, du har lyttet til. Du kan læse et andagtsstykke fra en andagtsbog højt og måske endda knytte et par af dine egne ord til det. Det kan også være, at du har oplevet noget med en ven, som fik dig til at tænke på noget med Gud eller Bibelen. Der er rig mulighed for her at dele dit eget vidnesbyrd. Det er dig, der bestemmer, hvad du vil dele med de andre. 

Del budskabet

Når du skal til at dele budskabet med de andre, kan det godt være, at du bliver ramt af nervøsitet. Det er helt naturligt at have det sådan, uanset om det er første, anden eller tiende gang, du skal holde en andagt. Det kan være en god idé, at du inden afholdelsen af andagten deler budskabet med en anden person. Det kan være en nær ven, dine forældre, en søskende eller måske en LMU-konsulent, fordi det kan give dig en sikkerhed og vished om, at du har forberedt noget godt. Fortæl din andagt med frimodighed.

Ressourcer
Kontakt
  • Landsleder
  • Ivan Jakobsen
  • Foreningens adresse
  • Industrivænget 40,
  • 3400 Hillerød
  • 48207660
  • lmbu@lmbu.dk
Følg os