»Metoder til Bibellæsning«

Hør artiklen her

Af Michael Agerbo Mørch, 29 år.

Bosat i Fredericia med min hustru Elisabeth og vores piger, Anna, Signe og Eva. Jeg læser ph.d. i teologi og er administrerende leder af Center for teologi i praksis ved DBI.

Alt der kan læses, har min interesse, men for tiden særligt amerikansk politik, kognitiv psykologi og kønsforskning. Jeg elsker nybagt brød og hjemmelavet is og er ihærdig supporter af de danske mestre fra FCM og de tredobbelte CL-vindere fra Real Madrid. Derudover, ej at forglemme, relativ storforbruger af serier på Netflix (pt. The Americans og Suits) og endagsklassikerne i cykelsport. 

Måske har du det som jeg? Jeg vil gerne læse mere i Bibelen, men jeg kæmper med at finde den gode form: Hvor skal jeg starte, hvordan skal jeg læse og hvor meget? Det er vigtige spørgsmål, men overvejelserne kan blive ved, så jeg aldrig reelt kommer i gang med læsningen.

Den rigtige metode – altså i ental – findes ikke. Bibelen beskriver ikke selv én fremgangsmåde, som er mest rigtig. Derfor kan vi med frimodighed afprøve forskellige metoder og se, om de bærer frugt. For mig at se er det vigtigste nok, at vi læser Bibelen med lige dele taknemmelighed og alvor. I taknemmelighed fordi Gud har åbenbaret sin vilje for os i Bibelen, i alvor fordi vi har med den evige og hellige Gud at gøre.

Konkrete forslag til bibellæsning

I det følgende gives en stribe forskellige metoder, som du kan afprøve, hvis du er groet fast i overvejelserne om, hvordan du skal læse. De er meget forskellige, så du kan måske med fordel prøve dem af og se, hvilke der passer godt til dig. 

Læs hele Bibelen
Det er godt at læse hele Bibelen. Mange kristne opholder sig primært i Det Nye Testamente og måske endda kun i mindre dele af det. Det er ærgerligt. Jeg vil frimodigt opfordre dig til at læse hele Bibelen. Fra mig selv ved jeg, at den slags er lettest, hvis man har et projekt. Så sæt dig for at læse hele Bibelen inden for en bestemt tidsperiode (fx et år). Du kan enten læse derudaf fra 1 Mosebog, eller zappe lidt rundt og følge diverse bibellæseplaner (der findes et hav på nettet).

Meditativ læsning
Men bibellæsning handler ikke kun om at pløje sider. Gud taler til os i Bibelen, så vi må tage os tid til at bede og tænke over teksten. Mange vil foretrække at læse en mindre bid og så reflektere over det. Det er også meget nyttigt og her kan du let vælge et afsnit, fordi vores danske bibler har indført en masse afsnit i teksten. Læs afsnittet langsomt og reflekter over det. Vil du gøre det til at studium, kan du fx følge henvisninger i noterne eller læse eventuelle paralleltekster (også kaldet YouTube-metoden). Det er med til at kaste lys over versene. 

Når man mediterer over en tekst, kan det være rigtig godt at læse den flere gange, måske 4-5 gange. Tyg på ordene, eventuelt ved at memorere et enkelt vers, som er særligt godt. Gider du ikke memorere, så skriv det på en lap og sæt det på spejlet, eller indstil en påmindelse på din telefon, så du hver dag i en periode bliver mindet om verset.

Anderledes læseformer
Bibellæsning må gerne være kreativt, og der er mange muligheder. En af de bedre er at læse i fællesskab. Fx ved at have en bibelmakker, så man er to om at holde kog i gryden. I kan dagligt skrive til hinanden, så I husker at læse og eventuelt dele et eller andet dryp fra læsningen. Man kan også have en Facebook-gruppe, fx i LMU’en, hvor man deler vers og refleksioner. Lad være med at bruge tiden på at diskutere for meget. Det er godt og har sin tid, men netop i den daglige bibellæsning kan det være skønt ”bare at læse”. 

Jeg vil også gerne foreslå tematiske læsninger, hvor man læser efter bestemte temaer i Bibelen. Man kan tage et bibelleksikon og fx slå op under ”ydmyghed”, ”konge” eller ”offer” og så læse alle stederne. Det er enormt spændende, og man finder mange tråde i Bibelen på den måde. En anden spændende vinkel er studiet af personer. Læs om Samson, David, Moses, Peter, Jonas og så videre og lær af deres liv med Gud.

Hvad nu, hvis jeg læser Bibelen forkert?

Man kan faktisk godt læse bibelen forkert. Særligt hvis man ikke er opmærksom på, hvilken type tekst – det vi kalder genre – man læser. Et banalt eksempel er salmerne. Hvis man fejlagtigt læser dem bogstaveligt, så ender Gud med at have arme, øjne og skyde med bue og pil. Det kræver noget træning at gennemskue genrerne i Bibelen, så man kan med fordel bruge lidt hjælpemidler, fx kommentarer eller bibellæseplaner, der kan åbne disse vinkler op. 

Læs frimodigt

Bibellæsning er ikke en eksamen. Dit gudsforhold afhænger ikke af, om du lykkes med din bibellæsning. Bibelen er en gave fra Gud – han nøjedes ikke med at åbenbare sig selv i Jesus Kristus, men har talt til os ved profeter og apostle for at vejlede, oplære og styrke os på vejen mod den nye jord. Så læs frimodigt, og sig Gud tak for Ordet. 

 

------

Forslag til videre læsning
Michael Agerbo Mørch m.fl. Multiværktøj for bibelbrugere (Fredericia: LogosMedia, 2015)
D.L. Moody, Vejledning i bibelstudium (Dansk Bogforlag, 1979)
R.C Sproul, Hvad står der skrevet? (Hillerød: Dansk Luthersk Forlag, 1984)
Gordon Fee og Douglas Stuart, Bøgernes bog. Læs din Bibel med større udbytte (København: Scandinavia, 2005)

Råd til bibellæsning

 

Find et CROC bibelstudie-oplæg til artiklen her.

Centrale bibelvers til refleksion over emnet:

Joh 17,17
2 Pet 1,20-21
2 Tim 3,14-17
Hebr 4,12
Sl 119
Es 66,2

Læs andre artikler om:

Bibelen Råd Bibellæsning Kristenliv

Kunne du lide denne artikel?

Ressourcer
Kontakt
  • Landsleder
  • Ivan Jakobsen
  • Foreningens adresse
  • Industrivænget 40,
  • 3400 Hillerød
  • 48207660
  • lmbu@lmbu.dk
Følg os