Foto af Tim Mossholder på Unsplash

»Flygtningens møde med kristne«

Af Enok Sørensen

Tværkulturelkonsulent i LM. Tidl. missionær i Tanzania.

Er glad for løb og fodbold.

I en årrække fik irakiske Mona flere positive møder med kristendommen, og som voksen flygtning mødte hun kristne, der ledte hende til den levende Kristus.

Mona Naim bor i dag i Karup. Hun er født og opvokset i Irak i den mandæiske tro, som er en gammel, næsten udryddet religion med rødder tilbage til oldtiden.

Som barn havde hun både kristne og muslimske veninder. De kristne veninder gjorde et stort indtryk på hende, fordi de var trofaste, mødte hende med kærlighed og talte sandt.

Monas søn blev syg

I 1989 blev Mona gift med Jamal, og sammen fik de sønnen Eli. Da han var fire måneder gammel, blev han meget syg. En speciallæge på sygehuset i Bagdad forklarede, at Eli havde problemer med hjerte, milt og lunger, og at han ikke ville overleve til næste dag. På sygehuset overlod Mona Eli til sin mor, da hun ikke kunne holde ud at se ham dø.

Sammen med sin mand endte hun i en trafikprop i Bagdad, og de blev sat af bussen ved en fortovskant. Det viste sig at være lige ved en kirke. Mona fik lyst til at gå ind i kirken, hendes mand blev i ydergården. I kirken var der en meget smuk figur af Jesus. Mona spurgte Jesus: ”Isa (det navn, Koranen bruger om Jesus), kan du sige til Gud, at min søn ikke skal dø?”

Det var, som om Jesus så på hende og smilede til hende, og hun oplevede, at det store bjerg af frygt og bekymringer, hun bar på, blev løftet af hende. Hun forstod ikke, hvad der skete, men sagde til Jesus: ”Isa, hvis min søn bliver rask, vil jeg komme og lægge mange penge i kirkens kasse.”

Næste morgen tog hun og Jamal til sygehuset, og hendes mor fortalte: ”Først spiste han, ja, han suttede selv hele 8 dl, derefter sov han og har sovet hele natten.” Lægen undersøgte Eli grundigt og udbrød: ”Wauw Gud,” pegede på himlen og sagde: ”Du skal spørge ham. Hvad der er sket, det ved jeg ikke. Tag din søn og gå hjem.”

Du skal leve, selv om du dør

I 1999 flygtede familien til Amman. Eli var blevet otte år. Familien havde lejet en lejlighed, og allerede første dag blev familien inviteret til at komme i en kirke, der hjælper børn fra Irak med at lære at læse, skrive og regne. I kirken blev de modtaget med stor varme, endda et kram. Det gjorde et stort indtryk på familien at blive modtaget på den måde af mennesker, som slet ikke kendte dem.

Dagen efter kom præsten på besøg og spurgte, om han måtte bede for dem. Mona havde aldrig hørt en sådan ”fri bøn” før og blev meget berørt. Præsten inviterede til gudstjeneste samme aften og sagde i sin prædiken: ”Jesus har sagt, at hvis du tror på mig, vil du leve, om du end dør.” Det gjorde stort indtryk på Mona, der var meget bange for døden.

Efter gudstjenesten spurgte Mona præsten: ”Hvis jeg tror på Jesus nu, og jeg dør på vejen hjem, hvad vil der så ske?” ”Jesus siger: hvis du tror på mig, vil du leve, om du end dør”, svarede præsten.

Senere på ugen var Mona og Jamal med i kirken igen to gange. Tredje gang gav de begge deres liv til Jesus og begyndte efterfølgende at komme til undervisning i den kristne tro.

1. april 2000 blev Mona døbt. ”Efter dåben oplevede jeg en fred og tryghed, jeg ikke før havde oplevet,” fortæller hun.

 

Artiklen, her i en forkortet udgave, er også udgivet her.

Læs andre artikler om:

Vidnesbyrd Tro Helbredelse Omvendelse Bøn Dåb

Kunne du lide denne artikel?